zaterdag 16 juli 2011

Picture:disc - The Fall - Hit the north - 1987


Relevante link:
"Hit the north" on youtube

Gezien: Andalusia (18 t/m 25 mei 2011)


Roadtrip Malaga - Fuente de Piedra - Antequera - El Torcal - Nerja - Salobreña - Alhambra de Granada - Guadix - Los Alcazares - Alicante

Relevante links:
Vervolg: klein weekje Barcelona

Gezien: The Raveonettes @ Tivoli De Helling, Utrecht (8-6-2011)


Deense indie-rock met gillende gitaren. Weinig aan toe te voegen, vet-cool! Zowel 'vet' als 'cool' in de letterlijke zin van de woorden. Vet als in vette gitaren en cool als in hip and happening!

Relevante links:
"Recharge and Revolt" live @ Tivoli De Helling
"Lust" live @ Tivoli De Helling

Gezien: Tricky @ Melkweg, Amsterdam (12-5-2011)



Het is de stoere (maar kleine) Tricky een klein beetje in de bol geslagen, zo bleek deze avond. Het draaide duidelijk niet zozeer om de muziek, maar om de man zelf. Het afgetrainde lichaam was in perfecte conditie, maar dat gold niet voor de 'sound'. De backing Vocals moesten hem te hulp schieten om er nog iets van te maken. Ongeïnspireerd, bijna arrogant naar het publiek is de beste totaal-omschrijving.
Hoewel, het grootste gedeelte van het publiek slikte de matige vertoning verblind (en verdoofd) door adoratie voor de man als zoete koek. Een geregisseerde "bestorming" van het podium door zogenaamde fans (die een wedstrijdje hadden gewonnen vermoed ik) maakte de teleurstelling compleet.

Relevante links:
Vent live @ Melkweg on Youtube

Picture:disc - Eight Wonder - When te phone stops ringing - 1988


Relevante links:

When the phone stops ringing on Youtube

vrijdag 15 juli 2011

Gezien: Motorama @ Paradiso, Amsterdam (26-5-2011)



Weer eens iets anders: een band uit Rusland. Inclusief man met vies snorretje. In siberische kalmte en zonder enige interactie met het publiek worden er warme electro/pop nummers ten gehore gebracht welke door het publiek alsnog worden omarmd. Fascinerend.

Relevante links:
"Anchor" live @ Paradiso on Youtube
"Compass" live @ Paradiso on Youtube
"Seagulls" live @ Paradiso on Youtube

Gezien: Asobi Seksu @ Paradiso (25-4-2011)


Ze zijn al een tijdje bezig, want dit was de tweede keer dat ik ze live mocht aanschouwen in de kleine zaal van Paradiso. Echt groot worden ze kennelijk nog niet, maar het is heerlijke shoegazer met een leadzangeres met een stem die zo a-melodieus is dat het weer melodieus wordt.

Relevante links:
Thursday by Asobi Seksu on Youtube

donderdag 23 juni 2011

Picture:disc - Kim Wild - The Second Time - 1984

Relevante links:
The Second Time on Youtube
Kim Wilde eerder op pic:d

Gezien: Death Letters @ Paradiso (15-4-2011) en @ Concerto (16-4-2011)


Het moet al weer meer dan twee jaar geleden zijn dat ik deze twee boys zag optreden in een voorprogramma in de oude zaal van de Melkweg. Aangezien ze nu 18 en 19 zijn, waren ze toen dus een jaar of 16. Van welke act ze het voorprogramma waren? Geen idee meer. Dat zegt denk ik genoeg: ik was geheel en totaal onder de indruk van de enorme energie die van die twee jonge jongetjes afspatte. En van de enorme hoeveelheid geluid die ze met zijn tweeën wisten te produceren. Als je het niet met je eigen ogen stond te bekijken zou je zweren dat er een viermansband op het podium zou moeten staan in plaats van die twee scharminkeltjes. Ik was trouwens niet de enige onmiddellijke bewonderaar van dit stel, want ze kregen de hele zaal plat. Geen onverdienstelijk resultaat voor een bandje dat als voorprogramma normaal eigenlijk als tijdsvulling dient.

Inmiddels zijn we dus twee jaar verder en hebben de jongens - nu iets minder jong, maar het zijn nog steeds steeds jongetjes - een nieuwe CD en bijbehorende tour. Als een stel volwassenen hebben de twee muzikanten de tweede CD ineens heel anders van soort gecomponeerd ten opzichte van de eerste, maar nog steeds zijn ze ijzersterk. Energiek, enthousiast, onderhoudend en vooral gewoon muzikaal heel erg goed. Ik ben nog steeds fan!

Na afloop bij het ter plaatse kopen van de nieuwe CD vertelde de drummer me nog dat de twee op zondag een klein akoestisch-achtig setje zouden gaan weg geven in platenzaak Concerto. Daar ben ik met mijn liefje dus ook nog maar even heen geweest en ook dat was een doorslaand succes. Ook in deze breekbare setting bleven de jongens fier recht overeind staan, de toehoorders (en doorwinkelende klanten) overziend vanaf de vide. Ik ben nog steeds fan!

Relevante links:
Your Heart Upside Down on Youtube (van de nieuwe CD)
Schizophrenic on Youtube (van de oude CD)
Future Visitors @ DWDD on Youtube (kort nadat ik ze voor het eerst heb gezien in 2009. Dit is trouwens vooraf aan de uitzending, jammer genoeg is het fragment in de uitzending met daarbij een hilarisch mini-interview zelf niet meer te vinden)

Picture:disc - OMD - Talking Loud And Clear

Relevante links:
Talking Loud And Clear on Youtube
OMD on pic:d

Gezien: Woven Hand @ Paard van Troje, Den Haag (13-4-2011)


Duister alsof het direct uit de hel kwam. En dat terwijl de muzikanten diep gelovig schijnen te zijn.

Relevante links:
Woven Hand Live @ Paard van Troje

Picture:disc - Sniff 'n' the tears - Driver's Seat (1979)

Relevante links:
Driver's Seat on Youtube

Gezien: The New Wine @ Paradiso, Amsterdam (5-4-2011)


Leuk bandje met veel Commodore-64-achtige geluidjes

Relevante links:
Explosions on Youtube
Lost on Youtube
Top 10 best Commodore 64 Music on Youtube

vrijdag 15 april 2011

Gezien: Kim Wilde @ Tivoli, Utrecht (20-3-2011)


Ik noem haar altijd gekscherend mijn eerste grote liefde. Want als klein jongetje was ik begin jaren '80 behoorlijk onder de indruk van haar. Het gaat over Kim Wilde. En tja, als die oude vlam dan komt optreden in Utrecht, dan is het toch een soort van verplichting om daar heen te gaan.

En wat een goede keuze was dat. Kim Wilde blijkt een bonte verzameling muzikanten meegenomen te hebben, veelal familie. Zo speelt haar broer Ricky Wilde de gitaar als - inderdaad - een wilde en mag haar nichtje Ginger Wilde beeldschoon staan te zijn naast haar beroemde tante. De basgitarist tenslotte, is geen familie, maar is wel duidelijk uitgekozen op zijn mate van extravaganza. Een interessant gezelschap al met al, en dan hebben we het nog niet eens over tante Kim zelf gehad.

Die staat namelijk te één brok positieve energie uit te stralen op het podium alsof de jaren nog helemaal niet aan het tellen zijn (ze is inmiddels 50) én alsof ze nooit is weggeweest. Want tot een paar jaar geleden was ze helemaal gestopt met zingen en stortte ze zich op het tuinierswezen. Niet onverdienstelijk trouwens, want ze presenteerde tuinier-programma's in Engeland en schreef tevens meerdere boeken over dit onderwerp.

Tja, bij zoveel nostalgie en jeugdsentiment in combinatie met zo veel positieve energie vanaf het podium kon ik een aantal maal een traantje van ontroering bijna niet onderdrukken, en komt dit concert, geheel tegen de verwachting vooraf in, in mijn top 10 aller tijden. Een top 10 overigens, die nog een keer daadwerkelijk zal moeten worden samengesteld, wat daar precies verder allemaal nog in zou moeten komen te staan? Daar moet nog eens flink over worden nagedacht...

Relevante links:
"Chequered Love" live @ Tivoli on Youtube
"Never Trust a Stranger" live @ Tivoli on Youtube
"Kids in America" live @ Tivoli on Youtube
"Cambodia" live @ Tivoli on Youtube


Picture:disc - Bangles - Hazy Shade of Winter (1987)

Relevante links:
"Hazy Shade of Winter" by The Bangles on Youtube
Original "Hazy Shade of Winter" by Simon & Garfunkel on Youtube

Gezien: Cut Copy @ Melkweg, Amsterdam (18-3-2011)


Uit Australië: uw gids op een reis terug naar de eighties. Met toch ook iets moderns over zich. Feestelijk avondje!

Relevante links:
"Going Nowhere" (music video) on Youtube
"Corner of the sky" live @ Melkweg on Youtube
"Light And Music" live @ Melkweg on Youtube

Picture:disc - Boney M - Hooray, hooray, it's a holi- holiday (1979)

Relevante links:
Hooray, hooray on Youtube

donderdag 24 maart 2011

Gezien: Mona & Goose @ Paradiso, Amsterdam (4-3-2011)


In de bovenzaal van Paradiso trad een band op genaamd Mona. Weten ze in Nashville, Tennessee veel dat we dat hier met een drillerig toetje met een zachte G associëren. Duidelijk was dat ze het niet gewend waren om voor zo een kleine hoeveelheid publiek te spelen. Hollanders bovendien die je niet met één simpel handgebaar muzikaal-correct mee krijgt om met de act mee te doen. Daar kreeg het geheel een beetje een ongeïnteresseerd, zelfs arrogant sfeertje van. Zonde, want deze band maakt toch behoorlijk toegankelijke muziek waar desondanks het één en ander aan diepgang in zit. Het zou deze toehoorder niet verbazen als ze later als ze groot zijn in Nederland (want met potentie) nog een keertje terugkeren in een gelegenheid en in een aura waarin dergelijk gedrag veel beter past. Overigens bleken de bandleden na afloop in het geheel niet te beroerd om zich tussen het publiek te begeven en aldaar nog even een babbeltje te maken, dus qua persoonlijk karakter geen spoor van arrogantie te bekennen, gelukkig.

Dezelfde avond laat speelde ook onder andere nog de Belgische electronica band Goose in het kader van 5 Days Off 2011. Ik en mijn gezelschap hadden al gehoopt dat we ook dat mee konden maken, en ja hoor, als je je maar lang genoeg in de kelder van Paradiso verstopt kun je een paar uur later gewoon de trap op wandelen naar de grote zaal om daar geheel op te gaan in de meeslepende extatische beats. Deze jongens weten het meeslepende van de electronica goed te combineren met een live-optreden met rockster allures, dus bij Goose verveel je je nooit. Zo bleef het nog lang onrustig in het pand, vooral tijdens één van mijn favoriete electroclash nummers aller tijden "Black Gloves".

Relevante links:
http://www.youtube.com/watch?v=ose81_htYHk
http://www.youtube.com/watch?v=82esEA-HVIM
"Black Glove" By Goose on Youtube
5 Days Off Festival

Picture:disc - Kylie Minogue - All the lovers (2010)

Relevante link:
All the lovers on Youtube

Gezien: Black Angels @ Tivoli De Helling, Utrecht (25-2-2011)


Donker en mysterieus, intens gezongen en gespeeld, fabelachtige geluidskwaliteit, daar haal je mij wel mee naar een stad verderop!

Relevante Link:
Phosphene Dream live @ Tivoli

maandag 14 maart 2011

Picture:disc - The Temper Trap - Fader (2010)

relevante link:
Fader on Youtube

Gezien: White Lies @ Heineken Music Hall, Amsterdam (24-2-2011)


Als je veel te lang moet fietsen om er te komen;
Als je op het plein voor de HMH wordt lastig gevallen door provinciale ajax-supporters;
Als je gefouilleerd moet worden voordat je naar binnen mag;
Als de entree verlicht wordt door fel TL-licht;
Als je muntjes moet kopen om aan bier te kunnen komen;
Als het voorprogramma wat veelbelovend was niet uit de verf komt door slecht geluid en ongeïnteresseerd publiek;
Als de hoofdact plichtmatig zijn werk doet omdat het HMH-publiek tóch wel uitzinnig voor ze juicht...

Dan weet je weer waarom je je de vorige keer ook al weer had voorgenomen alleen maar naar de HMH te gaan als er iets komt dat je per se móet zien, en je voor de juiste concertsfeer toch echt in Paradiso of Melkweg moet zijn.
Best een goede band hoor, White Lies, maar niet de HMH-ergenissen waard...

Relevante links:
"To lose my life" live @ HMH on Youtube

Picture:disc - Joan Jett & The Blackhearts - Crimson and Clover (1982)

Relevante links:
Crimson and Clover on Youtube
Original Version from Tommy James and The Shondells on Youtube

Gezien: Iron & Wine en Twin Shadow @ Paradiso, Amsterdam (15-2-11)


Ik was door mijn liefje uitgenodigd mee te gaan naar Iron & Wine in Paradiso. Mooie stem, muziek die goed in elkaar zit, maar niet mijn ding. Te gezapig; mooie liedjes-liedjes zijn nu eenmaal niet aan mij besteed... Gelukkig kwam er aan het einde toch nog wat pit in en was ik in mijn favoriete gezelschap.

Na afloop was er ook nog iets mij onbekends te zien in de kleine zaal boven: Twin Shadow. Dat bekoorde vele malen meer! Donkere, melodieuze licht-depressieve maar ook energieke muziek. Was de avond behalve gezellig toch ook nog muzikaal volkomen geslaagd!

Relevante links:
"House by the sea" by Iron & Wine live @ Paradiso
"When we're dancing" by Twin Shadow live @ Paradiso

Picture:disc - The Shins - So Says I (2003)

Relevante links:
So Says I on Youtube

zondag 13 februari 2011

Picture:disc - Warsaw - Gutz (1977)

Relevante Links:
Gutz on Youtube

Picture:disc - The Gossip - Listen Up! (2007)

Relevante Links:
Listen Up! on Youtube

Picture:disc - Jane Aire & The Belvederes - Call Me Every Night (1979)

Relevante Links:
Call Me Every Night on Youtube

Gezien: Sonic Soiree Festival @ De Brakke Grond, Amsterdam (10-2-11)


Sonic Soiree is een kleinschalig mini-festivalletje, dat een aantal keer per jaar plaatsvindt in de Brakke Grond. Up en coming bandjes geven act de présence, voornamelijk uit België. De Brakke Grond is immers niet voor niets een Vlaams Cultuurhuis, met voornamelijk ook Belgische medewerkers.

Op deze avond zag ik drie bandjes, de één nog interessanter dan de andere, en dat voor een fooitje van vijf euro:

Kiss The Anus Of A Black Cat: Ondanks dat de band vanwege de naam bij de aftrap al met 1-0 achter staat, vierden zij na het laatste fluitsignaal toch nog een afgetekende overwinning. Duistere, maar aanstekelijke liedjes, gebracht met een zeer bijzondere stem.

Bird On The Wire: In een gezellige setting met kussens en zitzakken in een kring om het podiumpje geeft de quasi-verlegen zangeres, tevens orgelspeelster en gitariste een aandoenlijke show weg. Er is geen basgitarist in de band, maar die wordt niet gemist, de liedjes ontlenen juist hun mooie breekbaarheid aan de afwezigheid van een baslijn.

Little Trouble Kids: Twee absolute anti-helden betreden het podium: bandlid 1 is een ietwat gezette dame, die een dijk van een schreeuw-stem blijkt te hebben en haar muziek maakt door met haar ongetwijfeld secuur uitgezochte hakjes op een blok hout te stampen. Bandlid 2 is qua uiterlijk de nerd van de avond. Op het moment echter dat hij zijn gitaar oppakt verandert hij als bij toverslag in een vuige rocker. Springend, schreeuwend, met zijn instrument zwaaiend en heen en weer rennend geven hij en zijn partner in crime een energieke show weg, die van tevoren niet voor mogelijk werd gehouden. Vooraf dachten ik en mijn schone gezelschap dat het een gezapig singer-songwiriter optredentje zou worden op basis van het ontbreken van veel instrumentarium op het dan nog lege podium. Maar hé, wie heeft er in godsnaam een drumstel nodig als je hakken hebt en wie gebruikt er nou een basgitaar als je ook al herrie voor tien kan maken met één gitaar?

Relevante links:
Kiss The Anus Of A Black Cat op Myspace
Bird on The Wire op Myspace
Little Trouble Kids op Myspace

Picture:disc - Deerhoof - Makko Shobu (2007)

Relevante Links:
Makko Shobu on Youtube

Picture:disc - Gary Numan - This is Love (1986)

Relevante Links:
This is Love on Youtube

Picture:disc - Pulled Apart By Horses - Holy State (2009)

Picture:disc - Bow Wow Wow - Do You Wanna Hold Me (1983)



Relevante Links:
Do You Wanna Hold Me on Youtube

Gezien: Novack @ Ekko, Utrecht (27-1-11)


Op advies van en samen met mijn lief Novack live beluisterd. Een ongewone bezetting (zes man, inclusief trompet en viool), een goed in elkaar zittende sound. Morgen (14-2-2011) treden ze op in "De Wereld Draait Door", dus wellicht hebben we dit bandje nu net gezien vóórdat ze groot werden. De tijd zal het leren.

Relevante links:
Alle verschillende hoesjes van de nieuwe CD op hun eigen muziek

Adidas Designer Retro Watch


Niet op e-bay geboden is altijd mis...

dinsdag 4 januari 2011

Undercity


Ik ben al meerdere keren in New York City geweest, maar de bijzondere plekken die in de korte documentaire "Undercity" worden bezocht zul je op een doorsnee stedentrip niet bezoeken: een verlaten metrostation, het oudste riool van de stad, een parallelle wereld vol "outkast" onder de drukste straten van de stad en ter compensatie voor al dat gekrioel onder de grond als apotheose juist helemaal bovenop één van de hoogste bruggen van de stad...

Stadshistoricus Steve Duncan, een aanrader voor al uw bijzondere sightseeing tripjes!

Relevante links:
Directe link naar de documentaire op Vimeo
De website undercity.org met nog veel meer bijzondere plaatsen in verschillende steden over de hele wereld

Picture:disc - Madness - Our House (1982)


Relevante links:
Our House on Youtube

maandag 3 januari 2011

7 billion people


Goede voornemens zijn wat mij betreft niet voorbehouden aan het begin van een nieuw jaar, maar even stil staan bij de gegevens uit bovenstaand filmpje kan nooit kwaad.

Relevante links: 7 billion people op National Geographic

zondag 2 januari 2011

Leuke link: Live flow on PicFog


Real time komen hier alle op twitter geposte foto's langs. Binnen enkele minuten heb je al een bonte verzameling van mooie, rare, grappige en andersoortige mensen bij elkaar verzameld, die vers op het net zijn aangekomen.

Relevante link: Life flow on PicFog

Picture:disc - The Police - Wrapped around your finger (1983)

Relevante links:
Wrapped around your finger on Youtube